Rogaliki śniadaniowe
Prosty przepis na rogaliki śniadaniowe.
Składniki:
- 20 g drożdży
 - 25 g cukru
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 50 g oleju
 - 250 g wody (ciepłej)
 - 425 g mąki pszennej
 
Wykonanie:
- Drożdże mieszamy z cukrem, solą i wodą.
 - Dodajemy olej i mąkę.
 - Wyrabiamy mikserem przez kilka minut.
 - Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę)
 - Ciasto wałkujemy na koło średnicy ok. 35-40 cm.
 - Kroimy na „trójkąty”, a każdy trójkąt zwijamy w rogalik.
 - Układamy na blaszce wyłożonej papierem i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
 - Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ziarnami, np. sezamem, siemieniem, makiem, kminkiem.
 - Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
 
Przepis jadalne_obrazki