Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Rogaliki śniadaniowe

Wpis z dnia 09.03.2022
Autor jadalne_obrazki
Źródło: instagram.com/jadalne_obrazki

Prosty przepis na rogaliki śniadaniowe.

Rogaliki śniadaniowe

Składniki:

  • 20g drożdży
  • 25g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50g oleju
  • 250g wody (ciepłej)
  • 425g mąki pszennej
     

Wykonanie:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, solą i wodą.
  • Dodajemy olej i mąkę.
  • Wyrabiamy mikserem przez kilka minut.
  • Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę)
  • Ciasto wałkujemy na koło średnicy Ok.35-40 cm.
  • Kroimy na „trójkąty”, a każdy trójkąt zwijamy w rogalik.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
  • Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ziarnami, np. sezamem, siemieniem, makiem, kminkiem.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
     

Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij