Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- Skórka z 1/2 cytryny
- 50g śmietanki
- 1 łyżka masła
- Parmezan (lub płatki drożdżowe)
- Pieprz, sól
- Opcjonalnie - garść bobu (ugotowany i obrany)
- 75-100g Makaronu wstążki
- Kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
-
Przygotuj szparagi. Odłam twarde końce, pokrój na kawałki. Ugrilluj/usmaż na patelni na oliwie z oliwek.
-
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Ma być al dente.
-
Na drugą patelnię wlej śmietankę. Dodaj skórkę z cytryny. Zagotuj.
-
Zmniejsz ogień i dodaj masło.
-
Następnie dodaj odrobinę wody z makaronu (ok. 1/4 szklanki) oraz parmezan lub płatki drożdżowe.
-
Na koniec dodaj makaron oraz szparagi. Kilka główek zostaw do przybrania.
-
Wmieszaj tez bób, jeśli używasz.
-
Całość chwilę podsmaż, do zgęstnienia sosu.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Podawaj ozdobione główkami grillowanych szparagów oraz posypane natką pietruszki i skórką z cytryny.
Przepis jadalne_obrazki