Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Makaron ze szparagami

Wpis z dnia 29.05.2022
Autor JADALNE_OBRAZKI
Źródło: INSTAGRAM.COM/JADALNE_OBRAZKI

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Makaron ze szparagami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • 50g śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Parmezan (lub płatki drożdżowe)
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie - garść bobu (ugotowany i obrany)
  • 75-100g Makaronu wstążki
  • Kilka gałązek natki pietruszki


Przygotowanie:

  • Przygotuj szparagi. Odłam twarde końce, pokrój na kawałki. Ugrilluj/usmaż na patelni na oliwie z oliwek.

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Ma być al dente.

  • Na drugą patelnię wlej śmietankę. Dodaj skórkę z cytryny. Zagotuj.

  • Zmniejsz ogień i dodaj masło.

  • Następnie dodaj odrobinę wody z makaronu (ok. 1/4 szklanki) oraz parmezan lub płatki drożdżowe.

  • Na koniec dodaj makaron oraz szparagi. Kilka główek zostaw do przybrania.

  • Wmieszaj tez bób, jeśli używasz.

  • Całość chwilę podsmaż, do zgęstnienia sosu.

  • Dopraw solą i pieprzem.

  • Podawaj ozdobione główkami grillowanych szparagów oraz posypane natką pietruszki i skórką z cytryny.

Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij