Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Jesienna focaccia dyniowa

Wpis z dnia 11.10.2022
Autor

Jesienna focaccia dyniowa.

Jesienna focaccia dyniowa

Składniki na focaccię:

  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 750 g mąki pszennej (typ 500)
  • 200 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)*
  • 1 łyżka soli
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek

 

Dodatki:

  • Pomidorki koktajlowe
  • Świeży rozmaryn
  • Sól gruboziarnista
  • Kawałek surowej dyni

 

Przygotowanie:

Na początku przygotuj zaczyn. W wysokim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, miód oraz dwie czubate łyżki mąki. Odstaw na około 10 minut, aż płyn zacznie pracować i mocno się spieni. Pozostałą mąkę wsyp do dużej misy i wymieszaj z solą. Dodaj spieniony zaczyn, puree z dyni oraz ½ szklanki oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać na gładkie, choć dość luźne ciasto. Jeśli ciasto jest mocno klejące, dodaj odrobinę więcej mąki. Ten etap możesz wykonać również w robocie kuchennym, korzystając z haka do ciasta drożdżowego. Następnie na oprószonym mąką blacie uformuj ciasto w kulę i umieść ją w wysmarowanej oliwą misce. Przykryj ścierką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj blachę o wymiarach 20x30 lub większą (im większa blacha tym niższa będzie focaccia). Pozostałą oliwę wlej na blachę do pieczenia, przełóż na nią wyrośnięte ciasto, a następnie obróć je na drugą stronę, tak aby całe pokryło się oliwą. Delikatnie rozciągnij ciasto po blaszce i zrób palcami wgłębienia na całej powierzchni ciasta. Powciskaj w ciasto dodatki – niewielkie kawałki surowej dyni, pomidorki koktajlowe, świeży rozmaryn i posyp po wierzchu gruboziarnistą solą.  Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz focaccię około 25 minut, na złoty kolor. Przed pokrojeniem całkowicie ostudź.

*Aby przygotować puree pokrój dynię na pół lub na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek. Rozłóż dynię na blaszce i nakryj folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu zrumienieniu.  Piecz do miękkości, zwykle zajmuje to od pół godziny do godziny. Czas pieczenia będzie zależał od rodzaju dyni i wielkości przygotowanych kawałków. Połówka dyni piżmowej piecze się do miękkości około godziny, natomiast mniejszym kawałkom dyni hokkaido wystarczy 30 minut. Po upieczeniu ostudź dynię, odziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładką masę.

 

Przepis szalejusienajadlam

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij