Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Gazpacho ogórkowo-melonowe

Wpis z dnia 13.06.2022
Autor

Orzeźwiająca i pyszna zupa chłodnik w stylu gazpacho na letnie dni.

Gazpacho ogórkowo-melonowe

Składniki:

  • 2 długie ogórki
  • 1/2 żółtego melona
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (jeśli ogórek jest bardzo wodnisty, można dodać 2-3 łyżki więcej, dla bardziej kremowej struktury)
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • Kilka listków mięty
  • sól

 

Sposób wykonania:

  • Odkrajamy ok.5 cm ogórka i kroimy w drobną kostkę.
  • Resztę kroimy na kawałki.
  • Melona obieramy i również kroimy na kawałki.
  • Kawałki melona i ogórka wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
  • Na końcu dolewamy oliwę (zostawiamy 1 łyżkę), solimy i ponownie blendujemy.
  • Wlewamy do miseczek, polewamy resztą oliwy, ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, listkami mięty i skórką z cytryny.

 

Przepis jadalne_obrazki

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij