Gazpacho ogórkowo-melonowe
Orzeźwiająca i pyszna zupa chłodnik w stylu gazpacho na letnie dni.
Składniki:
- 2 długie ogórki
- 1/2 żółtego melona
- 6 łyżek oliwy z oliwek (jeśli ogórek jest bardzo wodnisty, można dodać 2-3 łyżki więcej, dla bardziej kremowej struktury)
- Skórka z 1/2 cytryny
- Kilka listków mięty
- sól
Sposób wykonania:
- Odkrajamy ok.5 cm ogórka i kroimy w drobną kostkę.
- Resztę kroimy na kawałki.
- Melona obieramy i również kroimy na kawałki.
- Kawałki melona i ogórka wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Na końcu dolewamy oliwę (zostawiamy 1 łyżkę), solimy i ponownie blendujemy.
- Wlewamy do miseczek, polewamy resztą oliwy, ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, listkami mięty i skórką z cytryny.
Przepis jadalne_obrazki