Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Baby Dutch z musem z fety i duszonymi porami

Wpis z dnia 09.09.2022
Autor

Baby Dutch, czyli pieczony naleśnik  z musem z fety i duszonymi porami! 

Baby Dutch z musem z fety i duszonymi porami

Duszone pory:

  • 2-3 pory
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu z agawy*
  • 2 łyżki wody
  • Sól
  • Oliwa do smażenia

 

Mus z fety:

  • 1 kostka sera Feta (200 g)
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka syropu z agawy*
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu

 

Naleśnik:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Garść koperku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka masła

 

Do ozdoby:

  • Pistacje
  • Koperek

 

Przygotowanie

Pory obierz z 2-3 zewnętrznych warstw (po uduszeniu robią się łykowate). Pokrój pory w 2 cm talarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wyłóż pory i posyp solą aby łatwiej się udusiły. Smaż około 5 minut na małym ogniu po czym przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie wymieszaj ocet balsamiczny z syropem z agawy, wodą oraz szczyptą soli. Usmażone z obu stron pory polej przygotowaną zalewą i duś dalej, obracając je delikatnie, aż cała woda odparuje i pory pokryją się glazurą (zajmie to 2-3 minuty).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i umieść w nim pustą żeliwną patelnię. W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia składników (niewielkie grudki mogą zostać, naleśnik i tak się uda).  Na koniec dodaj posiekany koperek i jeszcze raz wymieszaj. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika, rozpuść na niej łyżkę masła i rozprowadź je dokładnie po całej patelni. Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz około 20 minut w 200 stopniach, aż boki ciasta mocno się podniosą, a środek będzie ścięty.

Wszystkie składniki musu z fety umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli mus wyjdzie zbyt gęsty dodaj odrobinę więcej jogurtu lub oliwy z oliwek.

Na upieczonym i lekko ostudzonym naleśniku rozprowadź mus z fety. Na musie rozłóż duszone pory. Całość posyp posiekanymi pistacjami i ozdób świeżym koperkiem.

*Zamiast syropu z agawy możesz użyć miodu lub  syropu klonowego.

 

Przepis szalejusienajadlam

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij